Як допомогти батьку-військовому бути близьким з вами та дитиною

Дитина — не привід забувати одне про одного. Шість порад для успішних стосунків з партнером у перші місяці після пологів.

Illustration
Illustration

Авторка

Олена Дем’янчук — навчаюча психотерапевтка, супервізорка за психотерапевтичним методом «кататимно-імагінативна психотерапія». З 2014 року донині проводить індивідуальну та групову терапію для військовослужбовців.

Народження дитини — не лише безмежне щастя для пари, але і криза. Змінюється все ваше сімейне життя. До щоденних справ мами додається втома та тривога за дитину. Ви вже не можете спокійно сходити до магазину, в кіно чи кав’ярню, як раніше.

Тато — на службі, або намагається відпочити протягом відпустки. Його не можна будити ночами — тут починаються основні помилки мам. Я ділю їх на 2 категорії: мами, які шкодують себе і шукають допомоги в своїх батьків/рідних, та мами, які беруть всю відповідальність та турботу на себе. Згодом обидва типи дивуються, чому тато не допомагає з дитиною.

Материнський інстинкт розвивається ще до народження дитини, жінка відчуває її щодня, народжує, а після — прикладає до грудей.

Розвиток батьківського інстинкту відбувається інакше, а швидкість, зокрема, залежить від жінки. Розглянемо ситуацію, коли батько повертається зі служби та здобуває можливість перебувати з партнеркою та дитиною деякий час. Він може почуватись розгубленим, тож завдання мами м’яко адаптувати та допомогти у вибудові комунікації з дитиною.

По-перше, за можливості намагайтеся з першого дня виписки з пологового будинку залучати тата в життя дитини: купання, зміна памперсів, прогулянки тощо.

Часто в немовлят бувають кольки. Спробуйте покласти дитину, одягнену тільки в памперс (якщо користуєтеся) животиком на живіт батька. Залежно від температури повітря накрийте обох тонкою пелюшкою чи ковдрою. Малюк швидко заспокоїться на теплому татовому животі, а чоловік одночасно і відпочиватиме, і почуватиметься супертатом!

Татові важливо брати дитину на руки: носити та допомагати пізнавати світ, вчити орієнтуватися у просторі. Мама в цей час може потурбуватись про себе. Ресурси дружини не виснажуються, а навпаки — з’являється бажання дарувати турботу та тепло.

По-друге, перші місяці після народження – це емоційні гойдалки.

Скупчення багатьох стрес-факторів: зміна гормонального фону, процес відновлення, втома та фізичне виснаження. Перший місяць – період зниження фізичного потягу в обох партнерів. Подружжю необхідно освоїти нові ролі, тож важливо підтримувати відносини ритуалами та традиціями спільного дозвілля, адже якість сексуального життя залежить від глибини вашої емоційної близькості. Це може бути спільний сніданок чи купання дитини. Бережіть романтику: в парі новий цукерковий період. Приділяйте час одне одному. Намагайтеся, коли чоловік поруч, залишатись з ним — не їдьте до батьків на тривалий період. Тато ще більше відвикне від дитини, тож налагодити зв’язок може бути складно. До того ж у чоловіків за цей час перестає випрацьовуватись почуття відповідальності, підсвідомо вони сприймають таку дію як зраду з вашого боку.

По-третє, дозволяйте партеру вставати до дитини ночами — так він вас краще розумітиме, що позитивно вплине на стосунки.

Втім, пам’ятайте, що ваш партнер — військовослужбовець, давайте і йому можливість відпочити. Поговоріть з ним про оптимальне навантаження та розподіл обов'язків.

По-четверте, не відкладайте питання сексуального життя.

У жінок разом зі змінами гормонального фону знижується статевий потяг. Втім, чоловік не може відчути, що з вами відбувається — поясніть йому. Це допоможе уникати конфліктів. Чим більше ви розмовляєте, тим більше розумієте одне одного.

П'яте: часта помилка жінок у тому, що вони повністю присвячують себе дитині, забуваючи про чоловіка.

Він також потребує вашої уваги. Поки партнер гуляє з дитиною, приготуйте його улюблену страву, або зробіть це разом, поки немовля спить.

Шосте: не дозволяйте побуту вас поглинути.

Пам'ятайте, що, окрім виховання дитини, має залишатися час для особистих стосунків. Змінюйте ритуали для підтримання сексуальності та говоріть про ваші бажання. Партнерам потрібна увага для підтримки зв’язку та розвитку стосунків. Де увага, там і ресурс.

Тому дбайте одне про одного, робіть подарунки, обмінюйтеся компліментами, проводьте час разом.

Секс – це про стосунки. Є хороша схема сексуального контакту: інтерес, збудження, оргазм і дозвіл. Якщо ваш контакт обривається, прослідкуйте, де саме. Подумайте, чого не вистачає для повернення бажання близькості. Більше відпочивайте, підтримуйте у собі жінку, приділяйте час одне одному і чесно обговорюйте, що вас турбує та що хочете змінити.

Інтимне життя після пологів у кожної пари починається по-своєму. Якщо чоловік і жінка прив'язані один до одного, відчувають кохання і ніжність, вони обов'язково впораються з можливими труднощами. Не бійтесь говорити з партнером про свої переживання і страхи.

Пам'ятайте: ви не отримаєте бажаний результат одразу, але терпіння і робота над собою призведуть до нього.