Заспокоїти себе і немовля

Взаємодія батька і малюка у перші місяці його появи. Як встановити контакт з немовлям. Підказки для військових про розуміння і поводження з дитиною.

Illustration
Illustration

Авторка

Марія Бригадир — кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та соціальної роботи, доцентка Західноукраїнського національного університету.

Ви повернулися з війни та у вас народилась дитина. Це нова людина у вашому житті, яка вас потребує, любить попри те, що не бачила жодного разу. Важливо, щоб ви перебували у стабільному настрої, відчували та керували власними емоціями. Пам’ятайте, що за потреби ви можете отримати психологічну допомогу від фахівців ментального здоров’я (психологів та/чи психотерапевтів).

Дайте собі час та терпіння, щоб освоїти або, якщо дитина — не первісток, відновити роль батька. Батьківство — це процес, а не стан. Це означає, що ви будете постійно вчитися та зростати як батько разом зі своєю дитиною. Немає ідеальних батьків, тому не дозволяйте собі застрягнути в ідеалізованому уявленні про батьківство, якого не існує. Намагайтесь бути гармонійним і дозвольте собі отримувати радість від батьківства.

За можливості не відкладайте першу зустріч з малюком на потім. Це допоможе дитині відчувати, що вона справді важлива для вас і що ви бажаєте бути з нею. Чим раніше встановлюється психоемоційний зв’язок з дитиною, тим він міцніший та надійніший.

Якщо ви тимчасово не можете бути поруч з дитиною (перебуваєте на лікуванні, реабілітації тощо) — піклуйтеся про неї на відстані, надсилайте аудіо- та відеоповідомлення, не забувайте підтримувати свою дружину (її емоційний настрій відображається на дитині).

Не забувайте про свої цінності: намагайтеся залишатися вірним своїм переконанням, навіть якщо ви перебуваєте у складних умовах. Це допоможе вам залишитися зосередженим та цілісним у важкі часи та зберегти свою особистість.

Немовля не вміє ще говорити, а тому про свій дискомфорт повідомляє плачем.

Дитина може плакати бо:

● голодна;● втомилася;● вона поїла і їй треба відригнути;● має мокрий або брудний підгузок;● їй холодно або гаряче;● щось болить;● відчуває небезпеку.

Але перш ніж почати заспокоювати дитину, заспокойтесь самі.

Повернення зі стану бойової готовності до життя у мирному соціумі є тривалим та потребує допомоги фахівців психологічної сфери. Якщо ви повертаєтесь з війни додому, потурбуйтесь про своє ментальне здоров’я та здоров’я своїх рідних. Пройдіть процес реабілітації.

В час війни, щоб вижити, загострюються інстинкти, кора головного мозку вимикається, дії стають автоматичними, потребують не обмірковувань, а миттєвої реакції. Натомість життя в сім’ї є розміреним, поступовим і часто вимагає багато терпіння, особливо коли вдома є маленькі діти.

Якщо ви не можете керувати власними емоціями, контролювати свої дії, зверніться за допомогою до фахівців з ментального здоров’я (психологів/психотерапевтів).

Робіть короткі перерви для власного психічного здоров’я. Якщо ви просто не можете заспокоїти дитину, пам’ятайте, що можна відійти на мить. Помістіть дитину в безпечне місце (наприклад, ліжечко) і знайдіть хвилину, щоб почитати книгу, послухати музику, помедитувати або порелаксувати. Вийдіть з кімнати, якщо потрібно, але не виходьте надовго, оскільки почуття покинутості може погіршити плач.

Ось кілька способів заспокоїтись самому:

Вправа: «Квадратне» дихання Дихати ритмічно 4х4 рахунки. 1 — вдих (4 такти), 2 — пауза (4), 3 — видих (4), 4 — пауза (4). Підберіть зручний для себе темп. Зробіть кілька циклів.

Вправа: «Задування свічки» Уявіть, що ви тримаєте в руках свічку, яка горить. Наберіть повітря у легені. З натиском та раптово подмухайте на свічку, намагаючись уявно загасити її. Виконайте вправу декілька разів.

Вправа: «Дмухання на кульбабку»Уявіть, що ви тримаєте в руках кульбабу. Наберіть повітря у легені. Сильно та протяжно подмухайте на кульбабу, уявіть, як її насіння розлітається у різні боки. Виконайте вправу декілька разів.

Вправа: «Надимання мильних бульбашок» Візьміть до рук мильні бульбашки (або уявіть, що ви тримаєте їх). Наберіть повітря у легені. Обережно, легко та протяжно подмухайте і надуйте декілька разів мильні бульбашки.

Вправа «Дерево»
Ця вправа за можливості виконується босоніж, можна заплющити очі.
Уявіть дерево і спробуйте зобразити його, прийнявши відповідне положення тіла — станьте прямо, ноги разом, тіло розслаблене. Зверніть увагу на ноги — уявіть собі, що це стовбур дерева, з якого проростає міцне коріння; відчуйте підошвами ніг, як вони контактують з землею, уявіть, що ви пов’язані міцним корінням, по якому рухаються живильні сили. Тепер перемістіть увагу на тіло — уявіть, що це продовження стовбура, по якому далі рухається живильна сила землі. Підніміть руки догори — уявіть, що це гілки дерева, які також наповнюються силою. Вітер хитає віття, і воно погойдується зліва-направо, вперед-назад. Виконайте ці рухи декілька разів. Сонце зігріває листочки і вони легенько тріпочуть — виконайте легкі коливання долонями. Опустіть руки, розплющіть очі, зробіть глибокий вдих і видих.

Хоч це не завжди легко, намагайтеся зберігати позитивний настрій і жартувати. Це допоможе вам і дитині залишатися оптимістичними та зосередженими на позитивних моментах у житті.

Намагайтеся відпочивати та розважатися, коли це можливо. Знайдіть час для спорту, читання книг, слухання музики або інших розважальних занять, які допоможуть вам зняти напругу та стрес.

Не забувайте про гумор: він допомагає знайти позитивні моменти у складних ситуаціях та зняти напругу. Намагайтеся зберігати почуття гумору і застосовувати його в розмовах з дитиною.

Не забувайте про майбутнє: навіть у важкі часи намагайтеся думати про майбутнє та планувати свої дії.

Пам’ятайте — ви не поганий батько лише тому, що вам потрібно відпочити. Якщо вам потрібно більше, ніж коротка перерва, зателефонуйте людині, якій ви довіряєте, щоб вона годину чи дві побула з малюком. Почергово доглядайте за малюком з дружиною, щоб ніхто емоційно не виснажився.

Заспокоюємо дитину

Нагодуйте свого малюка. Харчування є однією з базових потреб і передумов щасливої ​​та здорової дитини. Годуйте свого малюка, відповідно до встановленого розкладу та його віку.

● Харчування може бути грудним або штучним. Більшість новонароджених потребують від восьми до дванадцяти годувань на добу.● Після годування потримайте дитину вертикально впродовж кількох хвилин, щоб вона відригнула.
За потреби, поміняйте дитині підгузок. Це сприяє її здоров’ю і допоможе вам, коли прийде час привчити її до горщика. Незалежно від того, використовуєте ви тканинні або одноразові підгузки, міняйте його, як тільки помітите, що він забруднений.
● Покладіть дитину на спину, щоб змінити підгузок. Завжди уважно стежте за малюком і ніколи не залишайте його самого на пеленальному столику.● Зніміть забруднений підгузок і обережно протріть статеві органи малюка серветками або попередньо зволоженою мочалкою. Витирайте дівчаток спереду назад, щоб мінімізувати ризик інфекцій сечовивідних шляхів.● Майте на увазі, що занадто швидке зняття підгузка з хлопчика може призвести до сечовипускання.● Підкладіть чистий підгузок під дитину і нанесіть за потреби крем, щоб запобігти попрілості, застібніть підгузок. ● Обов’язково після цього помийте руки.

Створіть для дитини відчуття безпеки

Дитина може плакати, бути неспокійною через відчуття небезпеки. Таке трапляється, коли мами немає поруч. Мама фізіологічно та психічно є єдиним цілим з дитиною, проте коли жінці треба відлучитись на деякий час, то ви можете її замінити. При цьому слід пам’ятати, що хоч малюк у перші дні ще погано бачить і чує, у нього добре розвинений нюх. Тому, коли контактуєте з малюком, уникайте різких запахів, а для максимального формування атмосфери безпеки, одягніть халат вашої дружини, він має запах «мами», дитина буде відчувати через нюх її присутність і швидко заспокоїться.

Допоможіть дитині заснути

В дітей ще недостатньо добре сформована нервова система та нерозвинене відчуття свого тіла. Тому, для дорослих дивним видається, чому дитина, коли хоче спати, — плаче, але не спить. Річ у тім, що процеси збудження переважають над процесами гальмування. Сон є важливим для росту і розвитку дитини, саме під час сну виробляється вітамін D, а тому варто знати, як допомогти дитині заснути.

Рекомендовані добові потреби у сні для немовлят:

● Дітям 0-2 місяці потрібно 10,5-18 годин щодоби.● Дітям 2-12 місяців потрібно 14-15 годин щодоби.

Для повноцінного розвитку дитини варто організувати розпорядок дня щодо сну, їжі, купання. Дітям потрібен час, щоб перейти в режим сну. Допоможіть своєму малюку розслабитися:
● приглушіть будь-який шум;● приглушіть світло;● ніжно розмовляйте з малюком і розтирайте йому спинку;● виробіть ритуал перед нічним сном: купання, годування, читання казки, спів або прослуховування заспокійливої ​​музики, масаж;● для здорового сну важливо, щоб в кімнаті не було спекотно або ж холодно.

Встановіть та підтримуйте з дитиною контакт

Взаєморозуміння і взаємодія між людьми встановлюється через контакт.

Вам важливо налагодити добрий контакт з малюком, оскільки ви є значущою особистістю в його житті.

Ви можете налагодити та стимулювати його за допомогою різноманітних видів діяльності, зокрема:
● масаж або ніжне погладжування; ● голосова стимуляція (наприклад, розмова, спів, читання);● підтримуйте зоровий контакт на близькій відстані;● посміхайтесь до дитини;● грайтесь з дитиною за допомогою іграшок, які відповідають її віку.

Батьківство – це постійні зміни та адаптація до нових ситуацій. Будьте готові до них та навчайтеся приймати їх з готовністю та відкритістю. Навіть якщо ви вважаєте, що добре знаєте своїх дітей та їхню поведінку, вони можуть змінитися з часом, тому будьте відкриті до викликів та можливостей.

Пам’ятайте, яка б проблема не виникла, вона завжди має розв’язання. Звертайтесь за допомогою та радьтесь з дружиною, педіатром, родичами.