Підтримка після втрати: юридична допомога для партнерів та дітей

Куди звертатися та, які документи підготувати, якщо сталося непоправне. Пільги та виплати сім’ям загиблих військових та волонтерів.

Illustration
Illustration

Авторка

Марія Мамалуй — юристка з приватного права, засновниця проєкту IN TELLIN у сфері прав на інтелектуальну власність, посередниця та правозахисниця з досвідом координації масових заходів, учасниця Жіночої добровольчої організації оборони Естонії (Naiskodukaitse).

Деякі речі не змінити, інші змінюються за високу ціну. Усвідомлення цього — шлях до мети, яким ніхто не має йти на самоті. Важливо пам’ятати, що ви не самотні у своєму досвіді, але ваш досвід — унікальний.

Скоро у вас будуть відповіді на питання, які більшість не наважується ставити.

Почнемо з того, що державою передбачаються різні гарантії для категорій служби або забезпечення. Вони не є синонімами і за значеннями ширші від понять фронту і тилу. В наш час неможливо порівняти ступінь внеску в спільну боротьбу, тому відмінність процедур не означає протиставлення. Однак підґрунтям для подальших дій буде конкретний статус члена вашої сім’ї.

Тому, перш ніж зробити крок вперед, переконайтеся, що маєте твердий ґрунт під ногами.

Військовослужбовці

Соціальний захист їхніх родичів спирається на неабияку законодавчу базу, зокрема, Закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про основи національного спротиву».

Проте така змістовність донедавна не охоплювала певних комбатантів. Як відомо, добровольці Сил ТрО визнаються ветеранами війни лише з 2022 року, що хибно висвітлили ЗМІ як одне з перших рішень за часів російсько-української війни.

Аналогічне визначення бійців добровольчих батальйонів було запроваджено з різницею в сім років, хоча в березні 2015 року статус для них не передбачався, а в 2020-му — обмежувався з огляду на включення до ЗСУ та інші офіційні формування. Часи змінюються.

Статус члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України набувають, зокрема, дружина/чоловік, що не уклали новий шлюб, та діти, в яких:

● немає і не було власної сім’ї;● є власна сім’я, але й встановлена до повноліття інвалідність;● батьки загинули або пропали безвісти.

Посвідчення чи довідку щодо дітей віком до 14 можна отримати за місцем реєстрації в структурному підрозділі з питань соцзахисту населення районних держадміністрацій або виконавчих органів міськрад. Для цього до заяви додаються:

● РНОКПП (за наявності);● документи, що посвідчують особу (паспорт);● документи, що підтверджують родинні зв’язки з військовослужбовцем, а також
Сім’ями резервістів, військовозобов'язаних, добровольців Сил ТрО:● свідоцтво про смерть або повідомлення про загибель особи;● постанова штатної військово-лікарської комісії відповідного військового формування;● документи про безпосередню участь в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
Сім'ями членів ДФТГ (добровольчого формування територіальної громади):● свідоцтво про смерть;● висновок судово-медичної експертизи;● контракт добровольця територіальної оборони;● документи про безпосередню участь в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Прикладами документів, що зазначені в обох останніх пунктах, можуть бути витяги з наказів, розпоряджень, книг нарядів, матеріалів спеціальних/службових розслідувань за фактами отримання поранень тощо. Можна взяти за орієнтир перелік щодо участі в АТО, зокрема форму довідки від командира чи начальника військової частини (органу, підрозділу).

Разом зі статусом члена сім’ї у вас з’явиться право на пільги, які перелічені в статті 15 чи 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та деякі матеріальні форми допомоги:

● Компенсація витрат на ритуальні послуги з боку військових формувань — п’ять прожиткових мінімумів на дату загибелі чи смерті військовослужбовця (в 2023 — 12 945 грн);

● Пенсія в разі втрати годувальника, який загинув чи помер в період служби (або після — внаслідок одержаних під час її проходження поранень, контузії, каліцтва чи захворювання). Вона призначається дружині/чоловіку, непрацездатним дітям або дітям до 23 років, які навчаються на денному відділенні або є дітьми-сиротами. Розмір пенсії на кожного непрацездатного члена сім’ї становить від 30% до 70% заробітку годувальника. Якщо годувальник був посмертно нагороджений, непрацездатні родичі отримують надбавку до своєї пенсії в розмірі 70-90% від його або її надбавки.

● Щомісячна грошова виплата (мінімальна заробітна плата в розмірі, який встановлено на 1 січня) або надбавка до пенсії — за наявності особливих заслуг у військовослужбовця. Такими заслугами є: звання Героя України та вручення ордену «Золота Зірка», орден Богдана Хмельницького трьох ступенів, орден «За мужність» трьох ступенів, орден княгині Ольги трьох ступенів (після 2014 року).

● ОГД (одноразова грошова допомога) в одному з трьох видів, які ми для зручності розглянемо під назвами: спеціальна, загальна та особлива.

1. Спеціальна ОГД становить 15 000 000 грн для членів сімей загиблих військовослужбовців та розподіляється рівними частками на всіх. Ця ОГД виплачується поетапно обласним Київським міським ТЦКСП: спершу 1/5 суми, а потім щомісячно впродовж 40 місяців — 4/5 її залишку. Для її призначення родинам військовослужбовців ЗСУ треба сформувати та подати до районного або міського ТЦКСП (територіального центру комплектування та соціальної підтримки):
● заяву про виплату ОГД;● свідоцтво про смерть військовослужбовця;● свідоцтво про зміну імені — у разі зміни ПІБ;● довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень;● згода на обробку персональних даних;● рішення суду про призначення вам ОГД та інші документи, які мають значення з цього питання.

До заяви додаються ваші РНОКПП, документи, що посвідчують особу та підтверджують родинні зв’язки з загиблим (померлим): свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини, рішення суду про встановлення факту перебування на утриманні, та/або рішення щодо встановлення опіки, піклування над дитиною.

Призначення та виплата цієї ОГД сім’ям осіб, які перебували в інших офіційних формуваннях, передбачена окремими наказами.

2. Особлива ОГД з’явилася після початку особливого періоду, який зумовив її назву. Цей вид відрізняється від попереднього за розміром та категоріями, адже призначається для родичів осіб, що входили до лав ДФТГ. Сума виплачується рівними частинами, становлячи 750 прожиткових мінімумів (на 2023 — 2 013 000 грн). Для призначення такої ОГД міжвідомчій комісії Мінветеранів через найближчий ЦНАП треба подати заяву та першочергові документальні посвідчення, вже зазначені, а також:
● посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України;● свідоцтво про смерть;● рішення суду про призначення вам та інші документи, які мають значення.

3. Загальна ОГД діє з 2013 року та передбачає смерть під час проходження (виконання обов’язків) військової служби, служби у військовому резерві або зборів. Розміри:
● 750 прожиткових мінімумів (2 013 000 грн) — родичам загиблого (померлого) під час або внаслідок виконання обов’язків служби; ● 500 прожиткових мінімумів (1 342 000 грн) — родичам військовозобов’язаних та резервістів, що загинули (померли) протягом служби чи зборів, служби у військовому резерві.

Формальною підставою її призначення вважається загибель (смерть) через обставини, що виключають собливу або Спеціальну ОГД.

Загальний термін для звернення за ОГД, встановлений Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», — 3 роки з дати загибелі особи.

Волонтери

Мало хто знає, що родичі волонтерів також мають право на статус членів сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України. Від них, нарівні з родичами ветеранів, органи соцзахисту населення чекають таких документів:
● свідоцтво про смерть або повідомлення про загибель особи;● висновок судово-медичної експертизи;● документи про безпосереднє залучення до забезпечення проведення АТО чи оборони України після 24 лютого 2022 року.

Крім того, сім’ям волонтерів, що загинули (померли) внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, призначається ОГД в розмірі 500 прожиткових мінімумів. До заяви та посвідчень додаються:
● свідоцтво про смерть волонтера;● довідка судово-медичної експертизи про причини смерті або довідку про характер отриманих поранень ;● свідчення керівника одного з підрозділів ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів (чи інші документи, що підтверджують факт надання волонтерської допомоги таким волонтером).

Розглядає документи та приймає рішення Міжвідомча комісія Мінветеранів.

Як бачимо, статус Захисників охоплює численні ролі, кожній з яких передбачено свій обсяг захисту. Оскільки процедури звернення за ним також є різними, уряд створив кілька гарячих ліній для заявників, куди можна звернутися за телефонами на сайті контактного центру або Мінветеранів.

Водночас щодо всіх вищезазначених осіб не виключена ситуація, коли сім’я не в змозі встановити смерть за неможливості забрати тіло з тимчасово окупованої території чи території бойових дій. Єдиним рішенням в такому випадку є звернення до суду з метою встановлення факту смерті особи в порядку статті 317 ЦПК.

В цих справах заявники звільнені від судового збору, вони розглядаються невідкладно, а рішення в них підлягають негайному виконанню.

Ще в грудні 2022 року Верховний Суд сформулював слушну позицію з цього питання: «Законодавець не визначив іншого, позасудового способу встановлення причинно-наслідкового зв'язку між смертю військовослужбовця та військовою агресією російської федерації». Проте, щоб вибороти своє право, вистачить одного способу. Решта — питання вибору.

Будьмо відвертими з собою: смерть партнерів чи батьків не відшкодує жодна в світі допомога. Порожнечу від їхньої втрати не заповнити порадами, тому стаття не радить вам, як діяти. Вона лише підказує порядок дій.