Пропозиція, що змінила життя: «Давай народимо дитину»

Не боятися зважитися на складний досвід. Піклування про себе заради малюка і партнера. Рекомендації пренатального психолога. 

Illustration
Illustration

Авторка

Наталія Шевченко — перинатальна та сімейна психологиня медичного центру «Лелека».

Ви та ваш партнер щойно вирішили принести у світ оберемок радості. Це один із найзахопливіших, найкрасивіших і корисних досвідів. Втім, є те, про що частіше за все не говорять, — труднощі, боротьба та розчарування, з якими пара може зіткнутися на шляху до зачаття. Іноді одного бажання замало.

Я кожного разу кажу парі про те, що ви самі пишете свою історію. І варто звертати увагу не на час та/чи суспільство, а на себе.

Бути дружиною військового — це довгі місяці розлуки чи переїзди, частий стрес та тривога. Ці виклики можуть бути особливо важкими для жінок під час зачаття, вагітності та після пологів. На відстані від партнера жінки можуть мати більший ризик соціальної ізоляції. Емоційна вразливість може посилюватись страхом за безпеку чоловіка. З кожним негативним результатом тесту на вагітність процес емоційно ускладнюється.

Можливо, ви бачили, як ваша партнерка вклала душу в цей процес — від відстеження свого циклу та спостереження за симптомами овуляції до зміни дієти та здорового способу життя. Втім, результату — немає. Зрозуміло, що це може викликати розчарування. Ви можете не знати, чим допомогти. І як би сильно ви не хотіли підтримати свою партнерку, ви можете почуватися безпорадним щоразу, коли вона отримує небажані новини.

Цей шлях інколи може бути тернистим. Найкраще завжди починати з реалістичних очікувань. Ви, напевно, неодноразово чули історії про те, як пари завагітніли одразу. Однак, зачаття може зайняти час — це факт.

Згідно з результатами досліджень, лише 30% пар можуть завагітніти після одного місяця спроб. Близько 75% пар завагітніли через 6 місяців, а 95% пар змогли завагітніти після року спроб.

Це означає, що більшість пар вагітніють лише через 6-12 місяців незахищеного статевого акту. Отже, тривалий шлях до зачаття — абсолютно нормальний. Розуміння цього допомагає зменшити тиск і напругу.

Ми хочемо отримувати все бажане відразу. Якщо подивитися під іншим кутом на це – так роблять лише діти. Вони бажають всього і одразу. Щоб стати батьками — треба подорослішати. Пам’ятайте: за 9 місяців до зачаття кожна дитина обирає своїх батьків, у цей час важливо бути найбільшим прихильником свого партнера! Ось кілька способів бути поряд з партнером, незалежно від відстані:

Залишайтеся залученими протягом усього процесу

Бути присутнім — один із найкращих способів підтримати свого/ю партнера/ку, це можна робити різними способами.

Важливо при можливості супроводжувати жінку на візити до лікаря чи огляди, особливо якщо вони передбачають лікування безпліддя. Це не завжди виходить, якщо партнер — військовий, тому важливо бути реалістами. Візити до лікаря — це нерви, тож присутність людини, якій жінка довіряє, може допомогти зменшити тривогу та неспокій. Якщо чоловік далеко, потім обов’язково поділіться з ним у текстовому форматі, через дзвінок чи відео результатами огляду.

Якщо ви не завагітніли після довгих спроб, зверніться за порадою до лікаря. Не звинувачуйте одне одного, не перекладайте відповідальність на партера/ку. Відчуття тривоги чи страху зрозуміле, але важлива взаємна підтримка.

Близько 40-50% випадків безпліддя пов’язані з проблемами у чоловіків, які можуть стати наслідком таких факторів, як: низька рухливість сперматозоїдів або низька концентрація сперми. Тому, можливо, варто пройти обстеження та аналіз сперми у медичного працівника. Це може виявити будь-які проблеми, що впливають на вашу фертильність, і дозволить вам отримати необхідне лікування.

Будьте здорові

Дослідження неодноразово доводили, що спосіб життя може впливати на якість сперми чоловіка і, отже, на його фертильність — куріння сигарет, психологічний стрес, ожиріння, споживання кофеїну та харчові звички. Втім, варто наголосити на емоційному факторі. Тіло тісно пов’язане з емоціями, тому не ігноруйте їх. Дослідження показали, що чоловіки рідше звертаються за допомогою з питань психічного здоров’я.

Ваші стосунки завжди мають бути в пріоритеті — це не егоїзм.

Коли ви навчитесь любити себе, зможете дарувати любов.

Народження дитини не повинно бути єдиною темою для розмов. Деякі пари можуть надто захопитись результатами. Важливо звільнити місце для інших справ і одне для одного. Навчіться насолоджуватись процесом. Якщо умови дозволяють, ви можете ходити на побачення, обмінюватися романтичними жестами. Це допомагає підтримувати хвилювання та сприяє розвитку любові, довіри та вдячності між обома сторонами. Такі вчинки також нагадують вам, що вас люблять і цінують.

Ваша підтримка — важлива

Зачаття може вимагати часу, а процес — емоційно виснажувати. Намагайтеся підтримувати здорові дискусії зі своїм/єю партнером/ю, поважайте його/її почуття та рішення, відкрийте безпечний простір для розмови про свої почуття. Слова підтримки та відповідні дії можуть суттєво допомогти вашому/ій партнеру/ці пережити важкі часи. Цей досвід може розчаровувати та виснажувати обох, тож стежте за своїм психічним, емоційним і фізичним добробутом. Звертатися за професійною допомогою — нормально.

Набирайтеся терпіння. Вдих та видих. Все буде. Варто лише захотіти та почати рухатися, але пам’ятати:

1. Знайти своє «золоте вікно можливостей» — це, наче, знайти крихту печива.2. Через короткий проміжок часу ви розумієте, що у житті військових та їхніх партнерок немає ідеального вікна — цінуйте тут і зараз.3. Боротьба з безпліддям може відчуватися як двері, які грюкають вам в обличчя. Кожна поїздка далеко від дому – це ще одна втрачена болюча можливість. Тому ви маєте навчитися піклуватися про себе.4. Ви намагаєтеся завагітніти, знаючи, що ваш чоловік може пропустити пологи.5. Або ви виявите вагітність, чоловік оголосить про свою роботу на рік.6. Буде багато віртуальних побачень та зустрічей, навіть, можливо, протягом пологів.7. Чоловік може бути не на зв’язку протягом певного часу, тож ви не одразу зможете повідомити йому новину.

Зрештою, ваша історія планування вагітності та пологів більш унікальна, ніж ви уявляли, одне залишається непохитним: ви — партнери.