«Воно таке маленьке, я боюсь йому нашкодити»:
готуємось до зустрічі із дитиною

Будуємо стосунки з усіма членами сім’ї перед пологами. Як залучати рідних до появи малюка. Поради для майбутніх (і не тільки) батьків.

Illustration
Illustration

Авторка

Марія Бригадир — кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та соціальної роботи, доцентка Західноукраїнського національного університету

Ви повернулись з війни. Життя вдома відмінне від перебування на полі бою, воно потребує від вас терпіння та зусиль для того, щоб пристосуватись та звикнути до нових умов. Окрім того, ви скоро станете батьком. Поповнення в родині — це завжди для сім’ї виклик. А для вас це — подвійне випробування, зважаючи на досвід та проживання воєнних дій.

Дайте собі час для адаптації, не ставте до себе надто багато вимог — ідеальних батьків не буває.

Проаналізуйте власний психофізіологічний стан. Якщо відчуваєте дискомфорт; вам важко бути в ситуації «тут і тепер»; ви часто думками повертаєтесь на поле бою; відчуваєте багато агресії та неприйняття до поведінки людей, які перебувають поза межами воєнних дій; не можете контролювати власні емоції; втратили інтерес до життя та проживаєте інші негаразди з ментальним відтінком — зверніться за допомогою до психолога або психотерапевта. В Україні в кожній області є фахівці, які надають безкоштовну психологічну допомогу для ветеранів війни.

Поява дитини у родині — це подія, що приносить багато радості та водночас вимагає зміни у контакті та взаємодії всіх учасників.

Перші роки життя дитини є визначальними у її подальшому становленні як повноцінної особистості.

Проте крихітне немовля викликає багато страху, бо воно не може розповісти, повідомити про свої потреби, бажання чи дискомфорт. Тому, ми спробуємо максимально проаналізувати особливості маленької дитини, щоб мати більше знань щодо поведінки з дитиною.

Малюк потребує максимальної опіки та турботи батьків. Мама і тато є тими важливими людьми, які забезпечують йому життя та комфорт.

Пропонуємо перелік рекомендацій для того, щоб ваша зустріч і контакт з малюком відбувались максимально гармонійно та позитивно.

Частина 1. Готуємось до народження дитини

Долаємо страх і тривогу

Не важливо: це первісток, друга чи третя дитина. В очікуванні малюка виникає багато страхів і тривоги. Щоб вони геть не заполонили нашу свідомість, варто озброїтись знаннями та рекомендаціями, як себе поводити в тій чи іншій ситуації.

● Насамперед пам’ятайте — не існує чітких, ідеальних інструкцій для батьків, бо кожна дитина — індивідуальна, і потребує індивідуального підходу, проте варто орієнтуватися в загальних тенденціях щодо того, як відбувається розвиток та зростання дитини.
● Для більшої впевненості визначте, хто із членів родини за потреби зможе вам допомогти, підказати, як і що потрібно робити з малюком.
● Якщо маєте змогу, відвідайте навчання для молодих батьків, які організовуються і проводяться у пренатальних центрах, зокрема там можна навчитись: як тримати дитину, купати її, одягати, міняти підгузки, годувати, доглядати за пуповиною, очищати носик, вимірювати температуру, заспокоювати її.
● Ознайомтеся з процесом народження дитини. Що більше ви знаєте про те, що трапляється під час пологів, то менше вас турбуватиме невідомість та невизначеність.
● Говоріть з іншими батьками. Знаходьте людей, які вже мають дітей та спілкуйтеся з ними про їхній досвід. Часто це може допомогти зрозуміти, що ваші почуття абсолютно нормальні, та отримати корисні поради.
● Поцікавтесь і знайдіть педіатра, який буде спостерігати за здоров’ям і самопочуттям вашої дитини.
● Поява дитини — це завжди зміни у родині. Повідомте всім членам сім’ї про поповнення, особливо братам і сестрам дитини, поясність про особливості малюка, що на початках він багато спить, їсть і плаче, що вам інколи буде потрібна їхня допомога.
● Пам'ятайте, що батьківство — це навчання на практиці, тож ніхто не очікує, що ви будете досконалими з першого дня. Навчитися бути батьками — це процес, який відбувається поступово, з часом. Довіряйте собі та своїм інстинктам, ніколи не соромтеся запитувати поради у фахівців та інших батьків.

Готуємось до змін у родинних стосунках 

Народження дитини змінює функціонування сім’ї, щоб уникнути проблемних моментів у стосунках, варто обговорювати разом ситуації невизначеності.

У перші місяці після пологів мама значну частину часу буде проводити з немовлям, а тому зміниться контакт із партнером та дітьми.

● Слід обговорити з дружиною питання сексуальних контактів, це дасть змогу уникнути непорозумінь та розчарувань.
● Розкажіть дітям про особливості догляду за новонародженим, поясніть про зменшення кількості часу для піклування про решту членів родини.
● Зверніться до джерел, які детально описують зміни у тілі й організмі жінки під час вагітності, щоб ви могли зрозуміти її поведінку та психоемоційний стан.
● Добрі та гармонійні стосунки між подружжям є запорукою здоров’я дитини, тому будуйте їх разом саме такими.
● Обговоріть усі питання, пов’язані з вашою дитиною та стосунками, включаючи очікування, сімейні цінності та як ви хотіли б виховувати своїх дітей. Навіть якщо ви не можете повністю дійти згоди в усіх питаннях, знайдіть компроміси, які можуть запобігти проблемам у ваших стосунках.
● Заплануйте час для вас двох. Ходіть на прогулянки, влаштовуйте побачення, щоб зміцнити ваші стосунки як пари.
● Діти потребують багато витрат, а також багато часу та уваги. Обговорення ваших фінансів і того, як ви розподілите навантаження, може запобігти непорозумінням і проблемам під час і після вагітності.
● Поміркуйте і обговоріть, як ви будете виконувати домашню роботу, піклуватись про дитину, така бесіда може убезпечити подружжя від образливих почуттів одне до одного.
● Обговоріть ваші індивідуальні кар'єрні плани та плани вашої дружини, наприклад, коли і чи збирається вона повернутися на роботу.
● Обговоріть свої почуття щодо догляду за дитиною.

Долучайтесь до піклування про дитину та її виховання. Ходіть на прийом до лікаря чи разом купуйте дитячі речі, щоб повніше насолодитися прекрасними моментами.

Максимально підтримуйте дружину, допомагайте їй у догляді за дитиною.

Повідомте разом з партнеркою дитині/дітям про вагітність. Малим дітям може бути важко зрозуміти концепцію нового брата або сестри. Тому, поясніть, як все буде відбуватись надалі, що ви з дружиною так само будете її/його любити, проводьте з дитиною час якісно, цікавтесь її інтересами, захопленнями, допомагайте розв’язувати проблемні ситуації, будьте присутніми у її житті. Заохочуйте дитину допомагати вам у підготовці, разом придумуйте ім’я майбутньому малюку, залучайте до організації дитячої кімнати тощо.

Дозвольте дитині «допомагати» з немовлям, якщо вона виявляє інтерес. Навіть якщо це може зайняти більше часу — це спосіб створити позитивні стосунки між братами та сестрами. Втім, не лякайтеся, якщо дитина не виявляє до немовляти інтересу. Згодом вона звикне.

На час вагітності лікар-гінеколог вашої дружини — це ваш друг, порадник, експерт, який допоможе розв’язати проблемні питання з вагітністю, порекомендує, підтримає, дасть фахову відповідь на ваші питання.

Максимально підтримуйте дружину, вмійте її заспокоїти і робіть приємні речі. Її мінливий психоемоційний настрій, іноді дивна поведінка — це вплив гормональних змін в організмі.

Добре психоемоційне почуття мами — запорука здоров’я її та малюка.

Максимально залучайтесь до справ щодо організації житла, комфорту новонародженого.