Фінанси майбутніх батьків

«Дитина буде однаково щасливою як у візочку в барвінок з OLX, так і у новому Cybex». Розповідаємо все про витрати на дитину і розвінчуємо міфи про те, що дитина — це розкіш.

Illustration
Illustration

Автор

Іван Воробей — фінансовий планер iPlan.ua

А поки — як підготуватись до народження дитини?

Почніть зі складання таблички з потрібними товарами, і їхньою вартістю — це дасть вам ясність і структурованість. На даному етапі дуже рекомендовано звертатись до тих, хто вже пройшов цей шлях — вони підкажуть, що треба придбати обовʼязково, а без чого точно можна обійтись. Щоб не було, як з весільною сукнею — її купують, один раз одягають, і все життя зберігають. Наприклад, ми так ні разу і не відкрили присипку, яку купили, бо «ну, всі ж нею користуються, точно знадобиться».

У своєму бюджеті вже можете додавати нову категорію «Дитина». Підкатегорій може бути безліч: харчування, одяг, здоровʼя, гігієна, іграшки, басейн, няня тощо.

«Дитина — це дуже дорого», — міф?

Кожен може як довести, так і спростувати цю теорію для себе. Все залежить від запитів і стилю життя батьків. На цю тему мені сподобалась стаття від finance.ua «Скільки зараз коштує народити дитину». А також на Сімейному Бюджеті автор порахував 3 сценарії витрат на дитину — мінімальний, середній та максимальний (спойлер: на це знадобиться від $30 000 до $750 000 з народження до вступу в університет).

Досвід моєї сімʼї показав, що за період вагітності та перші 9 місяців життя на дитину пішло 94 тис. грн на 2022 рік. Сюди входять як базові речі, так і «щось на багатому»: європейська вакцина, няня та басейн.

Що держава надає безоплатно?

Нещодавно запустився бот «Буду мамою» з покроковим алгоритмом щодо безоплатного супроводу вагітності — варто скористатися.

Якщо коротко, то від держави можна претендувати на: ведення вагітності і пологи (пологовий будинок отримує 15-20 тис. грн з держбюджету за програмою медичних гарантій), пакунок малюка, педіатра, вакцини, дитячий садок, школу та інше.

Але якщо вас не влаштовує якість чи комфорт державних послуг, то будуть додаткові витрати на приватну медицину, освіту та сторонню допомогу, які в кожного індивідуальні.

Фінансова підтримка від держави — це:

1. Допомога при народженні: 41 280 грн (10 320 грн — одразу, 860 грн — щомісяця протягом 3-х років);
2. «Пакунок малюка» або грошовий еквівалент 6 816 грн;
3. Декретні виплати у розмірі приблизно 4-х зарплат.

Які додаткові витрати, якщо жінка займається дитиною сама?

Маленька дитина претендує майже на весь час батьків. Тому, якщо чоловік служить, дружині може бути складно «тягнути» на собі дитину, харчування, побут і догляд за собою. А якщо немає підтримки родичів, то виникнуть витрати на няню, клінінг або готові раціони.

Лайфхаки, які допоможуть зменшити витрати

Ось кілька порад для економії:

● купуйте вживане в хорошому стані;● продавайте непотрібне, щоб за вторговані гроші купити щось інше;● або ж взагалі орендуйте іграшки чи меблі — культура спільного користування зараз у тренді;● багаторазові підгузки допоможуть зекономити близько 13 000 грн у перший рік життя дитини.

Тепер трохи про дитячий капітал

У питанні, чи треба давати стартовий капітал, думки дуже різняться. Одні вважають, що дитина має всього в житті досягти самостійно, а інші — навпаки, що зі стартовим капіталом дитина зможе більше реалізуватись, оскільки в неї буде від чого відштовхнутись. Будете ви накопичувати гроші дитині, чи ні, все одно базової фінансової грамотності навчити її варто — це захистить від нераціональних витрат та допоможе не бути рабом грошей.

Якщо формувати капітал, то для чого? Варто визначити конкретну ціль і термін її досягнення. Наприклад: освіта в Німеччині з 17 до 20 років — 30 000 євро, чи фонд повноліття на 18-річчя — $50 000.

Після визначення цілі вже підбираються інструменти для збереження і примноження цих коштів, відповідно до терміну і валюти.

Приклад:

А що, якщо всю допомогу при народженні від держави (41 280 грн) не витрачати, а відкладати на 18-річчя дитини?

Як інструмент візьмемо найпростіше — депозит в грн під 15% («чиста» дохідність після сплати податків буде 12,08%).
За таких умов на свій 18-й день народження ваша (вже не) дитина матиме капітал 235 861 грн.
Так працює складний відсоток, який ще називають восьмим чудом світу.

Складні відсотки — це спосіб нарахування відсотків, при якому вони періодично додаються до базової суми (капіталізуються). Додавання відсотків призводить до поступового «зростання» бази (суми вкладу) і відповідно до збільшення відсоткового прибутку.

Більше про дитячий капітал можна прочитати в книжці «Малюк та бюджет» Любомира Остапіва.

Замість епілогу

Отже, чи можна виростити дитину щасливою з мінімальними затратами? — Так!
Чи можна виростити дитину щасливою, маючи високий рівень доходів? — Також так!

Фінансовий стан батьків має не настільки велике значення, як приділений дитині час, психологічне та емоційне здоровʼя і самореалізація.

Що стосується накопичення капіталу — заощаджуйте та інвестуйте стабільно та якомога раніше.