Перший секс після пологів

Як подолати страхи та підтримати одне одного. Інтимність: коли і як? Корисні рекомендації про важливе від спеціаліста.

Illustration
Illustration

Авторка

Олена Дем’янчук — навчаюча психотерапевтка, супервізорка за психотерапевтичним методом «кататимно-імагінативна психотерапія». З 2014 року дотепер проводить індивідуальну та групову терапію для військовослужбовців.

Інтимні стосунки. Секс.

Перші тижні після пологів партнерам не до інтиму: поява малюка змінює життєвий ритм життя, тож потрібно адаптовуватися. Мама найбільше зайнята дитиною, а батько – звикає до нових обов'язків. Попри те, що батько-військовослужбовець може бути окремо від сім’ї, він усвідомлює свою нову роль. Втім, інтимне життя – важлива частина повноцінних сімейних стосунків, тому пов'язані з цим питання потрібно обговорювати. Батьку-військовослужбовцю може не часто випадати можливість побути наодинці із дружиною, тож протягом довгоочікуваних зустрічей партнери не мають боятися близькості після народження дитини. Ця стаття про те, як підготувати себе та чоловіка до першого сексу після народження дитини.

Коли можна розпочинати інтимні стосунки після пологів?

Рекомендації різні: для тих, у кого були природні пологи без ускладнень; для тих, у кого були природні пологи, після яких наклали шви; а також для тих, кому робили кесарів розтин. Головні причини, через які, в будь-якому випадку, «витримується пауза» після пологів – ризик пошкодження тканин та інфікування, а також больові або інші неприємні відчуття. Про те, як визначити, чи готовий організм жінки до інтимних стосунків, потрібно запитати гінеколога. Через місяць після пологів у жінки плановий огляд – це хороша можливість поцікавитися питаннями, що стосуються інтимного життя та контрацепції.

Про що потрібно запитати лікаря:

● Як зрозуміти, що інтимні стосунки будуть безпечними без ризику інфікування?● Яких відчуттів очікувати? Що може змінитися?● Чи може бути боляче під час сексу? Як уникнути болю?● Чи повернеться організм в допологовий стан повністю чи деякі зміни залишаться назавжди?● Як запобігати небажаній вагітності після пологів, якщо жінка годує дитину грудним молоком?● Який оптимальний проміжок між вагітностями після природних пологів і кесаревого розтину?

Лікар дасть загальні рекомендації, однак пам'ятайте, що кожен організм індивідуальний, тож у кожної жінки процес відновлення слизових оболонок і м'язів відбувається по-різному, тому слухати потрібно, перш за все, своє тіло.

Головне — не соромитися

Організм і тіло жінки в період вагітності та пологів дуже змінюються. Як наслідок – жінки можуть вважати себе непривабливими для партнера. Ця проблема – виключно психологічна. Для її розв’язання відверто поговоріть з партером, ймовірно його тимчасові зміни у вашій зовнішності не бентежать.

Важливо перед відновленням сексуального життя після пологів обговорити деякі особливості. Попередьте партнера про те, що вам може бути боляче, що відчуття можуть відрізнятися і для вас, і для нього. Комунікація необхідна. Жінка має бути готовою до кров’яних виділень з піхви під час першого сексу після пологів. Якщо виділення рясні, темні, супроводжуються сверблячкою і болем, потрібно звернутися до гінеколога.

Для комфортного сексу налаштуйтесь на нього. Попросіть партнера посидіти з дитиною, поки підете на масаж чи манікюр. Прийміть ванну. Прогуляйтеся магазинами. Час наодинці з собою — це важлива частина прелюдії. Можете домовитися з чоловіком про використання спеціальних символів або натяків, які підігріватимуть вашу цікавість до інтимної близькості протягом дня. Втім, якщо ви наразі не хочете сексу – це теж нормально. Обговоріть це з партнером і дайте собі час.

Під час і після пологів організм жінки переживає сильний стрес, тому чоловікові варто приділяти більше уваги її бажанням. На початку важливо, щоб секс був ніжним, без різких рухів. За потреби використовуйте презерватив і додаткове змащення. Особливо перші рази. Якщо жінці дуже боляче під час сексу, то чоловік має зупинитись. Пам’ятайте, що інтимні стосунки не обмежуються проникненням. Торкайтесь одне одного, зосереджуйтесь на відчуттях, поступово додавайте більше дотиків, поки врешті-решт не досягнете статевого акту.

Причини зниженого лібідо після пологів

Через деякий час після пологів жінка починає відчувати й розуміти, що не хоче інтимної близькості. Прагне лише спокою та сну. Такий стан зовсім не означає, що ви втратили почуття до чоловіка — це вплив гормонів та інших чинників у післяпологовий період.

Лібідо залежить від задоволення базових потреб — безпеки, харчування, здоров’я, відсутності болю. Що більше в жінки невирішених питань у дотичних до сексуального життя сферах, то більше часу їй треба на відновлення.

Для відновлення сил і лібідо після пологів приділіть увагу:

● Достатній тривалості сну.● Повноцінному здоровому харчуванню.● Прийняттю свого нового тіла.● Часу наодинці з партнером і потребам: обіймам, бесідам, прогулянкам, масажам, новим сексуальним практикам.● Часу для себе: догляду, ванній, прогулянкам, спілкуванню з подругами.

Крім того, приділіть увагу можливим проблемам фізичного здоров’я — опусканню органів малого таза, болісним відчуттям в області рубців промежини та/чи під час статевого акту, недостатній лубрикації піхви.

Що робити для пробудження лібідо?

Після пологів на фізіологічному рівні організм налаштований на відновлення і догляд за дитиною, а не на сексуальні ігри, тож повернення допологового лібідо потребує деяких зусиль.

1. Змініть ставлення до сексу або додайте певні ритуали.

У житті батьків, особливо тих, у кого не одна дитина, спонтанного сексу стає менше або ж він зникає зовсім. Серед рутини догляду важко знайти місце й бажання для спонтанності. Проте можна спланувати й підготуватися — з красивою білизною, свічками, смачною їжею, конкретною постільною білизною, музикою тощо. Домовтеся про відсутність гаджетів, бо це впливає на приділення уваги одне одному.

2. Подбайте про психологічну близькість.

Іноді відсутність часу на живе спілкування між партнерами «заморожує» почуття, зокрема сексуальний інтерес одне до одного. Довгий час ваші розмови — лише на побутові теми: що приготувати, коли поїсти, куди піти, коли прибрати та поспати. Знайдіть час на спілкування: цікавтесь партнером, подивіться фільм, займіться хобі. Діліться враженнями з партнером/ою. Відверто говоріть про свої бажання, фліртуйте, розслабтесь — разом зі смачною вечерею це може непогано збудити лібідо.

3. Самодосліджуйте тіло: поодинці чи в парі.

Після пологів у вас можуть з’явитись розтяжки, зайві кілограми, пігментація — це нормально. Не зліться на себе і своє тіло за новий вигляд. Після періоду відновлення і при відсутності протипоказань повертайтеся до фізичної активності — займайтеся фітнесом, плаванням, танцями, щоденною руханкою. Це допоможе привести тіло і думки в форму.

Водночас наявність зайвої ваги не робить вас менш сексуальною і красивою, ніж до пологів. Чоловікові в цей період треба підтримувати жінку, робити їй компліменти і подарунки, щоб вона відчувала себе коханою і бажаною. Якщо чоловік не поруч, робіть подарунки самі собі, знаходьте час для маленьких радощів — улюбленого десерту, денного сну, нової помади, гарної сукні, зустрічі з подругою.

4. Розмовляйте про секс.

Іноді чоловіки не помічають різниці до/після пологів, може бути й таке, що чоловік відзначає слабший обхват пеніса вагіною, але ступінь насолоди від цього не зменшується. Озвучуйте свої сумніви та страхи, запитуйте про враження партнера/ки.

5. Повноцінно харчуйтеся.

Збалансоване харчування, достатня кількість мікроелементів — цинку, селену, омеги 3 — важливі для організму, а отже, і для лібідо.

6. Використовуйте пестощі, масажні олії, тактильне задоволення й лубриканти.

Лубрикант — це мастило, яке зволожує вагінальний канал і забезпечує легке ковзання. Після пологів кількість природного мастила зменшується через зниження рівня естрогену в крові. Через це під час тертя швидко виникає сухість, і жінка відчуває біль, роздратування, печіння. Слизова піхви легко травмується. Перший секс після пологів повинен бути заздалегідь запланованим, спокійним, акуратним, зручним в плані поз для жінки.

Головне, якщо ви не плануєте зараз вагітніти, — пам’ятайте про контрацепцію. Ще до початку відновлення менструального циклу, навіть під час грудного вигодовування, жінка однаково може зачати. Між пологами має минути 12-24 місяці. Вагітність раніше 12 місяців після пологів несе ризики для жінки.

7. Заручіться допомогою рідних.

Підтримка близьких людей в період відновлення — важлива. Жінка повинна мати час для себе.

Якщо ваш лікар-гінеколог дозволив вам займатися сексом, але ви не готові, скажіть про це партнеру. Поділіться з ним своїми страхами, болями, думками про майбутню близькість. Секс у парі — це не тільки задоволення, але й абсолютна довіра, комфорт, турбота. Не терпіть біль під час статевого акту, якщо ваш організм виявився не готовим. Орієнтуйтеся на відчуття свого тіла і нервової системи.

Завдяки правильному настрою і підготовці сексуальне життя після пологів відновиться і наповниться новими відчуттями. Головне — дайте собі час.