Як правильно вибрати пологовий та діяти в різних сценаріях пологів

Що треба знати при виборі пологового будинку, на що звертати увагу і які питання ставити лікарям. Практичні поради для комфорту мами і малюка. 

Illustration

Авторки

Illustration

Ганна Гіленко — лікарка-педіатриня вищої категорії, дитяча гастроентерологиня, асистентка кафедри фундаментальної медицини Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка, заступниця голови асоціації медичних співробітників «Привітна Клініка».

Illustration

Анастасія Барзилович — лікарка-педіатриня вищої категорії, к.м.н., доцентка кафедри фундаментальної медицини КНУ ім. Тараса Шевченка, голова правління ГО «Асоціація медичних працівників “Привітна клініка”».

Отож, ви станете батьками в непростий час. Більш того, ви чи ваш/а партнер/ка військовий/а. Мама не знає на 100%, чи буде тато на пологах, чи зможе допомагати потім. Тато переживає, як мама впорається сама з дитиною. І обоє в очікуванні дива не розуміють, чи вистачить сил і можливостей забезпечити добробут і безпеку малюку.

Зважаючи на всі виклики долі, варто приділити увагу плануванню.

Зрозуміло, що весь процес пологів та виховання дитини спрогнозувати не вийде, але хоча б ключові питання:

● де ви народжуватимете;● який порядок дій, коли пологи от-от почнуться (куди бігти, кому телефонувати, як їхати в пологовий, що брати з собою);● які моменти у побуті мають бути налагоджені, щоб ви могли спокійно і безпечно повертатись додому з малюком;● хто за що відповідає вдома (враховуйте режим праці тата, якщо він у відрядженні — які моменти побуту мають бути на 100% відпрацьовані, хто буде допомагати, страхувати на час його відсутності);● хто лікар вашої дитини — на початку питань до нього/неї буде багато, тож варто заздалегідь познайомитись, вибрати зручний для вас обох формат спілкування.

Де ви народжуєте?

На 22-24 тиждень вагітності ви вже маєте обрати пологовий будинок та оформити зі своїм гінекологом та лікарем, у якого плануєте народжувати, обмінну карту — документ, який засвідчує, що ви будете народжувати саме там, та містить всю необхідну медичну інформацію. З моменту підписання обмінної карти вона ЗАВЖДИ повинна бути з вами.

Як обрати, де народжувати? Щоб було легше визначитись — дайте чесну відповідь собі на декілька запитань:

● чи є в мами або дитини ризик ускладнених пологів? якщо є, вибір краще робити з лікарем — він зорієнтує вас на пологові, де найкраще нададуть допомогу у вашій ситуації;● що важливо для мами, щоб почуватися спокійніше? Конкретний лікар? Можливість для чоловіка чи когось із рідних бути присутніми на пологах? Комфорт (хочу бути одна в палаті, мати змогу доступу рідних до палати, наявність годування, можливості покликати на допомогу медичний персонал)? Доступ до реанімації? «Доказовість» медичного персоналу — наскільки вони дотримуються сучасних протоколів ведення пологів та післяпологового періоду? Ставлення персоналу до грудного вигодовування? Доступність лікаря, медичного персоналу? Можливість ставити їм додаткові питання?● як далеко пологовий будинок і як добиратись до нього? Хто відвезе? Хто викличе швидку?

Ви все самі зрозумієте, щойно отримаєте відповіді на ці питання.

Що робити, якщо ви не можете визначитись і взагалі панічно боїтеся лікарень?

Розгляньте для себе пологові будинки, що пропонують «домашні пологи» — це пологи в умовах, максимально наближених до домашніх, у присутності рідних, у спеціально обладнаних кімнатах, але на території пологового будинку з усією можливою медичною допомогою та гарантіями. Щодо пологів вдома — наразі вони недозволені в Україні через високу небезпеку як для мами, так і для малюка.

Коли ви визначились з пологовим, ваш лікар-гінеколог формує електронне направлення, а ви підписуєте обмінну карту — це означає, що ви «прив’язуєтесь» до нього. І лікар швидкої відвезе вас саме туди. Звичайно, за винятком екстрених ситуацій, коли немає часу чи змоги доїхати — тоді повезуть у найближчий.

Їхати до пологового можете планово — на ту дату, яку призначив лікар, ще до початку пологів. Тоді основна проблема — визначитись із транспортом і супроводом. Будьте готові, що вам можуть запропонувати залишитись у пологовому, тож з вами має бути сумка з речами, а в партнера — заздалегідь оформлений дозвіл бути присутнім на пологах. Якщо партнер на цей час не поряд, визначтесь, хто буде з вами — мама, сестра, будь-яка довірена, важлива для вас людина. До речі, якщо ви не хочете, щоб хтось ішов з вами на пологи — це нормально, але бажано, щоб хтось залишався постійно на зв'язку — раптом вам щось знадобиться терміново.

Другий варіант — їхати при початку пологів. Як це зрозуміти? Можуть відійти води чи початись перейми — болісні скорочення м'язів матки. На такий випадок може бути три сценарії:

● партнер або довірена особа з 37 тижня постійно перебуває поруч, і з першими ознаками пологів відвозить вас до пологового будинку;● при перших ознаках пологів ви викликаєте партнера або довірену особу, який/яка відвезе вас до пологового. Якщо ваш випадок саме цей — зважайте на час, який буде потрібен для того, щоб доїхати до вас. Пологи іноді бувають стрімкі, особливо якщо вони не перші. Бігти не потрібно, у вас є година-дві, але й чекати пів доби теж не варто;● з настанням перших ознак пологів мама викликає карету швидкої допомоги. Цей варіант також обираємо, навіть, якщо партнер або довірена людина поруч, у випадках, коли вагітність перебігала з ускладненнями, води мають домішки крові або калу (зелені і з неприємним запахом), біль дуже різкий та інтенсивний, є будь-які ознаки порушення свідомості. Тут вже мова іде про безпеку, збереження життя.

Що приготувати з собою у пологовий?

Собі — в чому буде зручно рухатися. Оберіть заздалегідь бюстгальтер, в якому зручно годувати. Їх має бути щонайменше 2. Важливо мати з собою одноразову нижню білизну. Враховуйте, що після пологів у вас будуть фізіологічні виділення, і білизну доведеться змінювати часто. Вкрай необхідно мати урологічні/гінекологічні прокладки, великі одноразові пелюшки, засоби гігієни. Щось поїсти, вода, телефон, підзарядка, павербанк.

Для малюка — 3-4 набори одягу. Бодік, «чоловічок», шапочка, шкарпетки. В зимовий час краще перестрахуватись і взяти хоча б один теплий «чоловічок» додатково. Одноразові пелюшки — 2 упаковки. Вологі серветки для дітей — 2-3 упаковки. Підгузки відповідного номеру (зазвичай для новонароджених — нульовий, але якщо у вас є прогноз ваги за даними УЗД — може бути інший). Крем з цинком під підгузок. 2 пляшечки та одна упаковка суміші для новонароджених (ми завжди за грудне вигодовування — це виключно перестраховка).

Іноді певні пологові мають свої особливості — тож варто уточнити, що потрібно мати з собою, чи годують. Не бійтесь запитувати. Інформація — наше все.